Å det ikk' engang løwn!
Oplev nogle forfærdelige, lokale røverhistorier fremført med lune og gode melodier af Peter Borup.
TITEL: Å det ikk' engang løwn!
HVAD: Musikalsk foredrag om Røverne fra Rold
HVEM: Peter Borup
HVORNÅR: Torsdag den 29. september 2022
KL: 19:00
PRIS: Kr. 95,-
ANTAL BILLETTER TIL KONCERTEN: 60 stk.
KØB BILLET
Rold skov var gennem århundreder forbundet med uhygge og voldelige røveroverfald. Den tætte skov blev tilholdssted for samfundets udstødte, der ernærede sig ved krybskytteri, rapserier eller indbrud på omegnens gårde eller ligefrem voldelige overfald på forbifarende. I begyndelsen af 1800-tallet kulminerede dette med et rent røvervælde i Midthimmerland.
I 1837 lykkedes det at optrevle den vidtforgrenede røverbande og over 250 personer blev anholdt og afhørt. Retssagen mod dem tog hele syv år frem til 1844, hvor sagen blev afgjort i højesteret.
I alt 82 personer blev anklaget. Af disse fik 79 personer domme, fra livsvarigt tugthusarbejde til frifindelse. Af de 79 dømte var de 35 kvinder og de 44 mænd.
De sidste 3 anklagede døde inden sagen blev afsluttet.
533 forbrydelser blev opklaret, I retsprotokollen skelnes mellem fire forskellige former for forbrydelser - røveriske overfald - indbrudstyverier -simple tyverier og andre forbrydelser (bedrageri, rufferi, løsgængeri, hor, lommetyveri, åger) -forsøgte/planlagte forbrydelser.
De 7 værste røvere fik ydermere tillægsstraffen kagstrygning. Ved en kagstrygning piskede afretteren (bødlen) fangens nøgne ryg med hasselkæppe, der havde stået i saltlage natten over. Fangen blev med sammenbundne håndled, hejst op i en kage (en pæl) til de lige akkurat kunne nå jorden med tåspidserne og sådan ophængt fik hver fange 27 slag. I sagen mod “Røverne Fra Rold” skete kagstrygningen i fuld offentlighed på Gammeltorv i Aalborg den 11. juli 1844.
De mange røverier og overfald var vel delvist et resultat af livets barske vilkår i en fattig egn. Det var vel også en udløber af statsbankerotten i 1813, hvis konsekvens var et kraftigt beskåret og ikke særligt effektivt embedsapparat. Det er vel, i denne forbindelse, også en tanke, at da Limfjorden brød igennem digerne ved Thyborøn i 1825 sluttede det store sildeeventyr i området og dermed skabte en del lediggang.
Oplev Peter Borup i en intim koncert, hvor han vil præsentere en serie sange under titlen: “Å det ikke´engang løwn”. Sangene fører os tættere på de personer, der har lagt navn til betegnelsen “Røverne fra Rold”. Teksterne er skabt ud af den litteratur og de sagsakter, der findes om røverne og kan give et realistisk bud på, hvad det hele handler om. Hvad er fakta og hvad er myter?
Hele historien serveres med lune og velskrevne melodier.